Aventură cu bicicletele în Harghita

Event Single

Aventură cu bicicletele în Harghita

Apreciat pentru frumuseţea peisajelor pe care munţii vulcanici le-au "construit" de-a lungul anilor şi încântător prin bogatele sale peisaje deluroase, judeţul Harghita este situat în partea centrală a ţării şi face parte din regiunea istorică Transilvania.

Datorită reliefului său predominant montan s-au realizat multe reţele de drumuri care traversează munţi, acestea acumulează 948 de km. Cu peisajele sale unice oferite de munţii vulcanici Harghita, cărările înguste prăfuite şi drumurile stâncoase forestiere, judeţul oferă inedite aventuri pentru iubitorii de bicicletă!

Împreună cu partenerii noştri de la Open Doors Travel - experţi în realizarea tururilor personalizate alternative, descoperim oraşul Odorheiu Secuiesc şi ne aventurăm cu bicicletele prin Platoul Calonda - Tinovul de la Fântâna Brazilor, Barajul şi lacul de acumulare Zetea.

Experienţa este întregită prin descoperirea obiceiurilor străvechi şi a mesteşugurilor în satul tradiţional Corund. Aflăm aici arta prelucrării lutului, printr-o demonstraţie de olărit, a prelucrării de iască, iar apoi ne bucurăm de servirea unei mese tradiţionale in aer liber.

Puncte de interes:

 • Tur cu ghid pe bicicletă al oraşului Odorheiu Secuiesc
 • Platoul vulcanic Calonda - traseu
 • Barajul şi lacul de acumulare Zetea - traseu
 • Atelierul de fotografie al familiei Kovats
 • Vizitarea cărbunarilor
 • Demonstraţie de olărit
 • Demonstraţie de prelucrare de iască
 • Demonstraţie de prelucrare de şindrilă
 • Satul tradiţional Corund
Structură antrenament
 • Cardio
  %
 • Anduranță
  %
 • Putere
  %
 • Percepție
  %
 • Ziua 1
 • Plecăm cu autocarul din București vineri, la ora 07:00 și ne îndreptăm spre oraşul Odorheiu Secuiesc. Odată ajunşi în oraş, prindem energie servind prânzul pregătit cu drag de gazda noastră de la pensiune.

  După servirea prânzului pornim în cadrul unui tur personalizat, organizat de ghidul nostru profesionist de la Open Doors Travel, să explorăm cu bicicletele oraşul Odorheiu Secuiesc. Vizităm capela Inima lui Isus, cea mai veche clădire din Odorhei, Biserica Franciscanilor unde a funcţionat şi o şcoală elementară în trecut, Piaţa Marton Aron şi Băile Seiche unde vom gusta din izvorul de apă minerală.

  Ne încheiem vizita la atelierul fotografic al familiei Kovats, unde şi acum se fotografiază cu aparate mai vechi de o sută de ani. Ei au cea mai mare colecţie de fotografii pe sticlă din ţară - 80 000 de negative!

  Seara, servim cina la pensiune şi ne bucurăm de timp liber.

 • Ziua 2
 • Cine se scoală de dimineață, departe ajunge! Ne încărcăm de energie cu un mic dejun plin de proteine la ora 07:45 şi împreună cu ghidul nostru turistic profesionisti, însoţitorul nostru pe parcursul acestei zile, ne îndreptăm cu bicicletele spre platoul vulcanic Calonda.

  În drumul nostru spre platou vizitam cărbunarii, trecerem prin poiana narciselor, plecăm spre Tinovul de la Fântâna Brazilor. Prindem puteri servind un prânz tradiţional împreună cu localnicii şi ne bucurăm de o degustare de gemuri și siropuri.

  UIterior ne îndreptăm spre oraşul tradiţional Corund unde aflăm în cadrul unor demonstraţii meşteşugăreşti despre arta de a prelucra iasca şi despre olărit.

  Inspiraţi de valorile culturale şi de creaţiile meşterilor ne îndreptăm spre Odorheiu Secuiesc unde servim cina şi ne bucurăm de timp liber.

 • Ziua 3
 • Cum ne-am obișnuit deja, facem ochi devreme și servim la ora 08:00 un mic dejun complet, urmând să ne luăm rămas bun de la gazda noastră și ne îndreptăm spre comuna Vărşag, aflată deasupra lacului de acumulare Zetea. Aflăm aici despre elaborarea șindrilelor, urmând să coborâm pe drum asfaltat, de-a lungul lacului de acumulare până în localitatea Zetea.

  După această aventură ne îndreptăm spre casă, în Bucureşti.

Preţ înscriere de la 990 LEI / persoană

Grup minimim 10 persoane - maxim 15 participanți

  Ce este inclus:

 • Transferurile şi transportul conform itinerariului (incluzând cheltuielile şoferului, combustibil, taxe şi parcări)
 • Transport specializat pentru biciclete
 • Cazare 2 nopţi
 • Mese incluse: 2 mic dejunuri, 1 prânz la pensiune, 1 prânz tradiţional, 1 degustare de gemuri și siropuri pe platoul Calonda, 2 cine la pensiune
 • Ghid de călătorie
 • Ghid însoţitor profesionist pentru trasele cu bicicletele pe parcursul celor 3 zile
 • Tur cu ghid al oraşului Odorheiu Secuiesc
 • Vizitarea atelierului fotografic al familiei Kovats
 • Vizitarea cărbunarilor
 • Demonstraţie de olărit / prelucrare de iască
 • Demonstraţie de elaborare şindrilă

  Opțional:

 • Închiriere bicicletă - 70 LEI / persoană
 • Închiriere echipament ciclism

  Ce nu este inclus:

 • Băuturi şi bacşişuri
 • Mesele nespecificate ca incluse
 • Taxele de intrare la mânăstire, muzee, castele, reervații, etc.

  Înscriere:

 • Te înscrii prin achitarea avansului e 50% până la data de 28 iulie, urmând ca, până la data de 14 august, să achiți diferența. Dacă te retragi, avansul se returnează doar dacă îți vei găsi înlocuitor.

Împreună cu partenerii noştri de la Open Doors Travel – experţi în realizarea tururilor personalizate alternative – ne aventurăm cu bicicletele în Harghita.

Ziua 1

Tur personalizat al oraşului Odorheiu Secuiesc

Străbatem oraşul pe biciclete vizitând capela Inima lui Isus, cea mai veche clădire din Odorhei, Biserica Franciscanilor unde a funcţionat şi o şcoală elementară în trecut, Piaţa Marton Aron şi Băile Seiche unde vom gusta din izvorul de apă minerală. Pentru a afla mai multe despre despre fenomenele postvulcanice şi apele minerale, putem vizita muzeul dedicat acestora şi astfel ne potolim setea de a afla şi mai multe.

Ne încheiem vizita la atelierul fotografic al familiei Kovats, unde şi acum se fotografiază cu aparate mai vechi de o sută de ani. Ei au cea mai mare colecţie de fotografii pe sticlă din ţară - 80.000 de negative! Puteţi încerca şi voi!

Distanţă: 10 km
Dificultate: medie
Descriere: drum asfaltat

Ziua 2

Platou Calonda

Traseul de biciclete porneşte din pasul Calonda pe platoul vulcanic cu acelasi nume, cu o altitudine medie de peste 900 m. Drumul la înălţime ne conduce către cărbunarii care desfaşoară şi acum aceleaşi practici ca în urmă cu sute de ani. Vizita continuă prin nişte poieni parfumate cu narcise până la Tinovul de la Fânâna Brazilor – cel mai vestic tinov cu pinet din Carpaţii Orientali și sit Natura 2000.

Ne avântăm în turbăria mlaştinoasă pe podete de lemn şi descoperim plante spectaculoase care au supravieţuit din erele postglaciare dar şi cum s-a implicat comunitatea în păstrarea acestui loc atât de special.

Următoarea oprire e foarte aproape şi ne dă energie, întrucât vom degusta siropuri şi gemuri de casă din fructe şi plante culese de pe acest platou. După alte 30 de minute de pedalat ajungem la una dintre gospodăriile din cătunul risipit al platoului unde gazdele ne aşteaptă cu brânzeturi proaspete, gulaș preparat la ceaun și pâine de la cuptorul cu lemne. Urmează coborârea de pe platou, înapoi în Corund unde vom întâlni meşteşugarii.

Distanţă: 20 km se parcurge platoul vulcanic aflat la 1.000 m alt.
Dificultate: medie
Descriere: Drum de ţară, drum forestier, off road. Se parcurge platoul vulcanic aflat la 1.000 m altitudine

Ziua 3

Barajul şi lacul de acumulare Zetea

Lacul de acumulare de la Zetea a fost înfiinţat între anii 1978 – 1989. Acesta este înconjurat de munţi şi păduri, ce oferă peisaje de o frumuseţe ieşită din comun.

Urcăm 4 km până la atelierul de prelucare de şindrilă şi coborâm, ulterior, din comuna Vărșag, de-a lungul lacului de acumulare, până în localitatea Zetea.

Distanţă: 20 km
Dificultate: medie
Descriere: Drum de ţară, drum forestier şi asfalt

Odorheiu Secuiesc

Oraşul este situat în sud-estul bazinului Transilvaniei, pe cursul superior al Târnăvei-Mari. Localitatea este mărginită de podișul sud-vestic al munţilor vulcanici Harghita şi de colinele, cu înălţime medie, ale regiunii deluroase a târnăvei, ca Szarkakő, Nagyoldal, Csicser, Budvár.

Săpăturile arheologice atestă că oraşul şi ţinutul sunt locuite din timpuri străvechi. În urma efectuării unor săpături în porţiunea colinei Budvár şi în centrul oraşului au iesit la suprafaţă relicve din epoca pietrei şlefuite, a bronzului, a fierului, din epoca romană şi din perioada romanică.

Corund

Satul oferă o adevarată desfăşurare de artă tradiţională şi meşteşuguri străvechi, fiind renumit pentru meşterii săi.

Locuitorii au îndeletniciri variate. Pe lângă tradiţionalul olărit ei se ocupă şi de prelucrarea lemnului, de produsele din iască şi de comerţ ambulant. Materia primă pentru olărit, lutul de bună calitate, se extrage de lângă pârâul Sacadat, care curge pe partea vestică a satului. Satul a avut cândva şi mina de aragonit (azi zonă protejată) şi un ştrand cu apă minerală. Se organizează aici tradiţionalele târguri de ceramică.

Tinovul de la Fântâna Brazilor

Explorăm cu bicicletele Tinovul de la Fântâna Brazilor, o arie protejată cu importanță comunitară (Natura 2000) localizată în zona central-vestică a platoului vulcanic Praid-Dealu al Munţilor Gurghiu, la o altitudine de aproximativ 950 m. Situl este format dintr-o o zonă montană cu pajiști naturale, turbării, păduri de conifere, terenuri arabile având și formaţiuni vulcanogen-sedimentare.

Barajul şi lacul de acumulare Zetea

Lacul de acumulare de la Zetea a fost creat între anii 1978 – 1989. Acesta este înconjurat de munți și păduri, ce oferă peisaje de o frumusețe ieşită din comun.

Vizitarea cărbunariilor

Cărbunăritul, una dintre cele mai vechi meserii cunoscute, se practică şi azi după aceeaşi metodă, neschimbată de sute de ani. Cuptoarele, grămezi de lemne (bocşe) care ard mocnit mai multe zile, fumegă şi azi în zonele de pădure, acolo unde lemnul este la îndemână.

Cei care lucrează la cărbuni trăiesc o viaţă cu totul aparte, ruptă de realitate, la marginea civilizaţiei, în fumul negru şi înecăcios al lemnului ars.

Demonstraţie de olărit

Olăritul este un mesteșug transmis de strămoșii noștri încă din epoca neo-eneolitică, cu aproximativ 5000 de ani î.e.n, regăsindu-se în țară noastră multiple dovezi arheologice legate de practicarea acestuia. Olăritul este considerat o modalitate de exprimare și de materializare a însușirilor artistice.

Demonstraţie prelucrare de iască

Prelucrarea de iască este o meserie rară, vie și practicată cu drag de localnicii din Corund. Iasca, o ciupercă parazitară din pădurile foioase, este culeasă de localnici iar dupa prelucrarea ei aceştia produc obiecte decorative și de uz caznic de o frumusețe unică.

Demonstraţie de elaborare şindrilă

Mesendorf, atestată prin documente din sec.XIV. în evul mediu a fost posesiune a Mănăstirii Cârța.

Șindrila este o scândurică de brad, îngustă și subțire, care servește la acoperitul caselor. Prelucrarea ei este realizată cu precizie şi dibăcie de maestru în cadrul acestui atelier.

Detalii eveniment:

 • TBA
 • 07:00 - 21:00
 • Harghita, România
 • De la 990 RON
 • Mediu
Înscrie-te acum!

Hartă eveniment:

Gallery Thumb 1 Gallery Thumb 2 Gallery Thumb 3 Gallery Thumb 4 Gallery Thumb 5 Gallery Thumb 6 Gallery Thumb 7 Gallery Thumb 8