Aventură cu bicicletele în Harghita

Event Single

Aventură cu bicicletele în Harghita

Apreciat pentru frumuseţea peisajelor pe care munţii vulcanici le-au "construit" de-a lungul anilor şi încântător prin bogatele sale peisaje deluroase, judeţul Harghita este situat în partea centrală a ţării şi face parte din regiunea istorică Transilvania.

Datorită reliefului său predominant montan s-au realizat multe reţele de drumuri care traversează munţi, acestea acumulează 948 de km. Cu peisajele sale unice oferite de munţii vulcanici Harghita, cărările înguste prăfuite şi drumurile stâncoase forestiere, judeţul oferă inedite aventuri pentru iubitorii de bicicletă!

Împreună cu partenerii noştri de la Open Doors Travel - experţi în realizarea tururilor personalizate alternative, descoperim oraşul Odorheiu Secuiesc şi ne aventurăm cu bicicletele prin Platoul Calonda - Tinovul de la Fântâna Brazilor, Barajul şi lacul de acumulare Zetea.

Experienţa este întregită prin descoperirea obiceiurilor străvechi şi a mesteşugurilor în satul tradiţional Corund. Aflăm aici arta prelucrării lutului, printr-o demonstraţie de olărit, a prelucrării de iască, iar apoi ne bucurăm de servirea unei mese tradiţionale in aer liber.

Puncte de interes:

 • Tur cu ghid pe bicicletă al oraşului Odorheiu Secuiesc
 • Platoul vulcanic Calonda - traseu
 • Barajul şi lacul de acumulare Zetea - traseu
 • Atelierul de fotografie al familiei Kovats
 • Vizitarea cărbunarilor
 • Demonstraţie de olărit
 • Demonstraţie de prelucrare de iască
 • Demonstraţie de prelucrare de şindrilă
 • Satul tradiţional Corund
Structură antrenament
 • Cardio
  %
 • Anduranță
  %
 • Putere
  %
 • Percepție
  %

Odorheiu Secuiesc

Oraşul este situat în sud-estul bazinului Transilvaniei, pe cursul superior al Târnăvei-Mari. Localitatea este mărginită de podișul sud-vestic al munţilor vulcanici Harghita şi de colinele, cu înălţime medie, ale regiunii deluroase a târnăvei, ca Szarkakő, Nagyoldal, Csicser, Budvár.

Săpăturile arheologice atestă că oraşul şi ţinutul sunt locuite din timpuri străvechi. În urma efectuării unor săpături în porţiunea colinei Budvár şi în centrul oraşului au iesit la suprafaţă relicve din epoca pietrei şlefuite, a bronzului, a fierului, din epoca romană şi din perioada romanică.

Corund

Satul oferă o adevarată desfăşurare de artă tradiţională şi meşteşuguri străvechi, fiind renumit pentru meşterii săi.

Locuitorii au îndeletniciri variate. Pe lângă tradiţionalul olărit ei se ocupă şi de prelucrarea lemnului, de produsele din iască şi de comerţ ambulant. Materia primă pentru olărit, lutul de bună calitate, se extrage de lângă pârâul Sacadat, care curge pe partea vestică a satului. Satul a avut cândva şi mina de aragonit (azi zonă protejată) şi un ştrand cu apă minerală. Se organizează aici tradiţionalele târguri de ceramică.

Tinovul de la Fântâna Brazilor

Explorăm cu bicicletele Tinovul de la Fântâna Brazilor, o arie protejată cu importanță comunitară (Natura 2000) localizată în zona central-vestică a platoului vulcanic Praid-Dealu al Munţilor Gurghiu, la o altitudine de aproximativ 950 m. Situl este format dintr-o o zonă montană cu pajiști naturale, turbării, păduri de conifere, terenuri arabile având și formaţiuni vulcanogen-sedimentare.

Barajul şi lacul de acumulare Zetea

Lacul de acumulare de la Zetea a fost creat între anii 1978 – 1989. Acesta este înconjurat de munți și păduri, ce oferă peisaje de o frumusețe ieşită din comun.

Vizitarea cărbunariilor

Cărbunăritul, una dintre cele mai vechi meserii cunoscute, se practică şi azi după aceeaşi metodă, neschimbată de sute de ani. Cuptoarele, grămezi de lemne (bocşe) care ard mocnit mai multe zile, fumegă şi azi în zonele de pădure, acolo unde lemnul este la îndemână.

Cei care lucrează la cărbuni trăiesc o viaţă cu totul aparte, ruptă de realitate, la marginea civilizaţiei, în fumul negru şi înecăcios al lemnului ars.

Demonstraţie de olărit

Olăritul este un mesteșug transmis de strămoșii noștri încă din epoca neo-eneolitică, cu aproximativ 5000 de ani î.e.n, regăsindu-se în țară noastră multiple dovezi arheologice legate de practicarea acestuia. Olăritul este considerat o modalitate de exprimare și de materializare a însușirilor artistice.

Demonstraţie prelucrare de iască

Prelucrarea de iască este o meserie rară, vie și practicată cu drag de localnicii din Corund. Iasca, o ciupercă parazitară din pădurile foioase, este culeasă de localnici iar dupa prelucrarea ei aceştia produc obiecte decorative și de uz caznic de o frumusețe unică.

Demonstraţie de elaborare şindrilă

Mesendorf, atestată prin documente din sec.XIV. în evul mediu a fost posesiune a Mănăstirii Cârța.

Șindrila este o scândurică de brad, îngustă și subțire, care servește la acoperitul caselor. Prelucrarea ei este realizată cu precizie şi dibăcie de maestru în cadrul acestui atelier.

Detalii eveniment:

 • TBA
 • 07:00 - 21:00
 • Harghita, România
 • TBD
 • Mediu
Înscrie-te acum!

Hartă eveniment:

Gallery Thumb 1 Gallery Thumb 2 Gallery Thumb 3 Gallery Thumb 4 Gallery Thumb 5 Gallery Thumb 6 Gallery Thumb 7 Gallery Thumb 8