Tabără de Navigație

Event Single

Tabără de Navigație

Tabăra de navigație este realizată la Limanu şi reprezintă un program complex prin care se descoperă povestea navigației, principiile, acțiunile și comunicarea în cadrul acesteia.

Navigația presupune adoptarea rapidă a unor decizii corecte în condiții de stres, având la dispoziție resurse limitate. Factorii determinanți de succes sunt dezvoltarea funcțională a autorității, comunicării, respectului reciproc, ai încrederii și muncii în echipă.

Te invităm să descoperi povestea navigaţiei!

Puncte de interes:

 • Curs introductiv de navigaţie
 • Atelier de noduri marinăreşti
 • Antrenament cu velierele
 • Lecţii de astrologie - proiecţii
 • Povestea flotei marine româneşti
 • Lacul Mangalia
 • Peștera Limanu
 • Mlaștina Hergheliei
Structură practică
 • Muncă în echipă
  %
 • Concentrare
  %
 • Comunicare
  %
 • Explorare
  %

Curs de navigaţie

În cadrul cursului se prezintă istoria navigaţiei, evoluţia ambarcaţiunilor în timp şi principiile generale de navigaţie. Ca materiale pentru prezentare se folosesc bărcuţe în miniatură, proiecţii şi veliere. Ulterior se formează echipajele, se alege căpitanul şi se porneşte pe mare pentru un prim antrenament.

Atelier de noduri marinăreşti

Noduri utilitare - se învață care sunt nodurile marinărești cele mai bune de folosit în viața de zi cu zi și la ce anume folosesc ele.

Noduri în decorațiuni - se învaţă cum se pot realiza brățări, bentiţe și alte forme. Creaţiile rămân suvenir.

Antrenament de navigare cu veliere

Principiile navigației acestei ambarcațiuni se concentrează pe comunicare și lucru în echipă. Ca și marinarii, echipele trebuie să identifice și să rezolve eficient o situație dată.

O plimbare cu un velier necesită o bună planificare, o comunicare excelentă și o implementare rapidă și eficientă.

Curs de astrologie

Aflăm povești despre navigatorii antici care își croiau drumul pe ape urmărind stelele. Steaua Nordului, Ursa Mică, Carul Mare, aflăm legendele lor și importanţa pe care o au în navigaţie. Participanţii vor recunoaște cele mai populare constelații astrale.

Povestea flotei marine româneşti

În cadrul unei plimbări cu velierele până la portul din Mangalia aflăm în cadul unui curs povestea flotei marine militare româneşti. Odată ajunşi în port, vizităm flota militară românească în cadrul unui tur însoţi de un ofiţer.

Lacul Mangalia

În zona sud-estică a Dobrogei găsim un peisaj în general arid, cu rămășițe de stepe și păduri xerofile, cu ape lacustre și mlaștini și câteva peșteri de o extraordinară valoare științifică.

Lacul Mangalia era în mod natural un liman fluvio-marin de 260 hectare; în 1979, a fost tăiat cordonul de nisip care îl separa de mare, din dorința de a utiliza apele dinspre litoral ale acestuia pentru staționarea unor vase marine, iar sectoarele de mai sus au fost împărțite în alte două lacuri: fosta cuvetă a limanului Mangalia, este acum fragmentată în 3 bazine: Mangalia, Limanu și Hagieni. Lacul Mangalia are acum o concentrație de săruri care descrește gradual dinspre mare către coada lacului, mai cu seamă ca rezultat al izvoarelor de ape dulci care aduc ape sulfuroase și ușor-termale (cca 22 grade C), venite din masivele de calcare sarmatice ale zonei.

Peștera Limanu

Situl Natura 2000 ROSCI0191 Peștera Limanu, are o suprafața de 12 hectare. Zona Limanu din sud-estul Dobrogei noastre este cunoscută mai cu seamă datorită peșterii Limanu. În calcare stratificate ale sarmațianului superior, dispuse relativ orizontal, Limanu este o peșteră freatică aflată azi la 26 m altitudine; calcare lumașelice (constituite din aglomerări de cochilii cimentate) au numeroase fosile ostracode, foraminifere, lamelibranhiate (scoici) ale genului Mactra, în timp ce calcarele mai vechi situate în vecinătate au numeroase fosile de scoici ale genului Cardium. Zona în care este peștera avea atât perioade de existență subaeriană – exondată, cât și etape subacvatice, când zona era scufundată sub nivelul apelor marine de la acea dată.

Limanu este o peșteră labirintică extrem de întortocheată, în care până și un foarte experimentat și cunoscut speolog de pe la noi, care a mai vizitat peștera nu odată, a avut ocazia să își recunoască lipsa unei păreri privind direcția în care se află ieșirea. O importanță aparte o are aici biodiversitatea subterană reprezentată de nevertebrate, dintre care speciile caracteristice au origine mediterană.

Mlaștina Hergheliei

Mlaștina Hergheliei este desemnată rezervație naturală pe 98 hectare, din decembrie 2005; este un fost golf al mării, ajuns lagună și apoi izolat de apele marine prin depunerea nisipului care a constituit cordonul litoral ce are 60-100 m lățime, astfel că apele sale au devenit îndulcite și eutrofizate, ducând la actualul aspect de mlaștină eurofă, cu depozite de turbă și izvoare sulfuroase mezotermale.

Situl Natura 2000 ROSPA0066 Limanu – Herghelia are o suprafață de 392,9 hectare, între altitudinile 0 și 38 m; este compusă din două zone lacustre-mlăștinoase distincte, anume lacul Limanu la vest de Mangalia și Mlaștina Hergheliei la nord de Mangalia, la 0,5 km vest de linia litoralului.

Textele au fost preluate de pe site-ul dr. Peter Lengyel. Aici puteţi urmări mai multe imagini de la Limanu.

Detalii eveniment:

 • TBA
 • 07:00 - 23:00
 • Limanu, România
 • TBD
 • Ușor
Înscrie-te acum!

Hartă eveniment:

Gallery Thumb 1 Gallery Thumb 2 Gallery Thumb 3 Gallery Thumb 4 Gallery Thumb 5 Gallery Thumb 6 Gallery Thumb 7 Gallery Thumb 8